Del

Nordmænd presser transportministeren

Den norske transportminister har bedt sin danske kollega Thomas Danielsen (V) redegøre for problemet med miljøzonebøder, hvor norske køretøjer pålægges bøder i modsætning til køretøjer fra en række andre lande. Den danske transportminister mener, at vejafgiften vil rette op på miseren. DTL kalder det ønsketænkning.

Den norske regering lægger nu pres på transportminister Thomas Danielsen (V) for at løse problemet med de tusindvis af miljøzonebøder, som aldrig udskrives til køretøjer fra en række lande. 

Den norske transportminister Jon-Ivar Nygård bad på et møde i Bruxelles i starten af april sin danske kollega redegøre for, hvorfor lastbiler fra Norge pålægges miljøzonebøder i Danmark sammen med køretøjer fra en håndfuld andre lande i modsætning til køretøjer fra en lang række lande, til hvem der aldrig udstedes danske miljøzonebøder. Det fremgår af et brev dateret den 9. april fra den norske minister til Norges Lastebileier-Forbund (NLF). 

Den norske transportministers henvendelse kom, efter at NLF i slutningen af 2023 skrev til den norske transportminister og justitsminister og bad dem lægge pres på de danske myndigheder. Det skete, efter at DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND har dokumenteret, at Miljøstyrelsen over en treårig periode fra 1. oktober 2020 til 31. august 2023 udstedte godt 2.600 bødeforlæg til udenlandske køretøjer for overtrædelse af miljøzonereglerne, hvoraf 95 procent af afgifterne blev udskrevet til køretøjer fra Sverige og Norge. 

I januar erkendte miljøminister Magnus Heunicke (S), at omkring 3.000 udenlandske lastbiler og busser aldrig har fået den miljøzonebøde, som de burde have haft i samme periode. 

Transportminister er tavs 

Af den norske ministers brev fremgår det ligeledes, at transportminister Thomas Danielsen til sin norske kollega har udtrykt forhåbning om, at opkrævning af vejafgift i Danmark fra 1. januar 2025 vil kunne afhjælpe problemet i nogen grad. 

DANSKE VOGNMÆND har spurgt transportministeren, hvordan han mener, at vejafgiften vil kunne forbedre situationen omkring miljøzonebøder i tusindvis, der aldrig udstedes til udenlandske køretøjer. 

Transportministeren oplyser i et skriftligt svar blot, at han forventer, “at indførelsen af den kilometerbaserede afgift vil give nye muligheder for opkrævning, som vi skal udnytte.” Transportministeriet tilføjer, at udstedelse af bøder til lastbiler, der har kørt ulovligt i miljøzoner, hører under miljøministerens ressort. 

DTL: Det er ønsketænkning

Hos DTL undrer adm. direktør Erik Østergaard sig over sammenkædningen af miljøzonebøder og vejafgiften. 

- Det er oplagt ønsketænkning, når ministeren nu tilsyneladende mener, at vejafgiften bliver den trumf, der skal rette op på den reelt manglende håndhævelse af miljøzoneregler overfor køre- tøjer fra en række lande. For et halvt år siden erkendte myndighederne, at de kun har adgang til udenlandske køretøjsregistre i en håndfuld lande, som muliggør udstedelse af miljøzonebøder. Hvordan opkrævning af vejafgiften fra 1. januar 2025 skulle ændre på det, står mere end almindeligt uklart, siger han. 

Erik Østergaard påpeger, at med vejafgiften vil problemet med uopkrævede bøder og afgifter få en helt ny størrelsesorden. 

- Når myndighederne skal opkræve hundreder af millioner af kroner i vejafgift fra udenlandske lastbiler uden fysisk kontrol og ved hjælp af en håndfuld nummerpladescannere og et tandløst bureaukratisk system, vil problemet med miljøzonebøder fremstå som det rene vand ved siden af. Derfor forstår jeg heller ikke, at transportministeren hænger sine forhåbninger på den krog. Det kræver en tilgang med langt mere mærkbare sanktioner som fx straksbøder. 

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 4, 2024