Del

Årets Varebil 2021: Kangoo bankede kineserne og de andre

Kangoo bankede kineserne og de andre

Kan en konventionel dieseldrevet CO2-forurenende varebil vinde prisen som årets varebil i år 2021, hvor alt ellers handler om klima og om at begrænse CO2-udslippene til noget nær nul hellere i dag end i morgen? 

-------------------------

4. oktober 2021

Tekst og foto: Niels Møller Madsen

Tilrettelæggelse: Thomas Rumph

Ja, det kan den skam sagtens. 

Kåringen af Årets Varebil 2022 fik nemlig en overraskende vinder: En dieseldrevet Renault Kangoo vandt over feltets mange elektriske varebiler.

I samme uge som regering og støttepartier aftalte at give kommunerne ret til at indføre nul-emissionszoner med mere, kårede vi i Motorjournalisternes Klub i Danmark (MKD) en dieseldrevet Renault Kangoo Van til Årets Varebil 2022 i Danmark. 

Bilen er da ny ude og inde. Men ude foran ligger en 1,5 liters dieselmotor med 80 HK eller 95 HK alt efter version. Bilen kører super, man sidder fint, og motoren lever naturligvis op til Euro6-normen. 

Men det nytter alt sammen ikke noget, hvis man ønsker at entre de nul-emissionszoner, som man må forudse breder sig, når kommunerne fra 2022 får lov til at indføre den slags i sine bymidter. Afhængig af dispensationsmulighederne, som er ukendte i dag, betyder det nemlig adgang forbudt i zonerne for biler, der ikke er drevet af el eller brint. 

En reol vandt for Renault

Prøveversionen ved kåringen havde en interessant og nyskabende opbygning, som nok var udslagsgivende, da jeg og mine ærværdige kolleger med benzin og diesel i blodet i sidste ende skulle afgøre, hvem der skulle være årets vinder:

I højre side mangler c-stolpen. Det har givet plads til at svinge en reol ud i døråbningen fra sin plads i ladrummet bag gitteret. Med et snuptag kan passagersædet afmonteres og reolen svinge ud i åbningen, hvilket gør det lettere for håndværkere eller mekanikere at komme til værktøj og stumper under arbejdet. En smart løsning, der fik en kollega til at spørge og svare selv efter kåringen af bilen: ”Kan en reol vinde prisen som Årets Varebil? Tilsyneladende.”

Der er trøst for dem, som godt kunne tænke sig bilen, men ikke ønsker at køre på fossilt brændstof. Den glædeligt overraskede repræsentant for Renault kunne nemlig meddele, at bilen fra nytår markedsføres med el-drivline og senere endnu i en model drevet af brint.

Vinderen af Årets Varebil 2022: Renault Kangoo

En smart detalje blev udslagsgivende, og så løb Renault Kangoo med prisen som Årets Varebil 2022: En reol kan som vist på billedet svinges ud, så håndværkere, montører og andre let kan komme til stumper og værktøj under arbejdet.

Firlinger blev nummer to

Kandidatfeltet var bredt fra Landrover Defender hardtop 110” og en eldrevet Ford Mustang Mach E Van i den mere kuriøse og luksuriøse ende over et par interessante kinesiske el-biler, Maxus e-Deliver 9 og Aiways U5 Van, til konventionelle arbejdsbiler som Toyota Hilux, Isuzu D-Max Crew Cab Exclusive, Renault Kangoo og VW Caddy samt endelig forhåndsfavoritterne, som endte med en overraskende andenplads: De elektriske firlinger fra Toyota, Opel, Peugeot og Citroën.

Afstemningen foregår ved, at der efter testkørsler af feltets biler bliver valgt fem favoritter. De fem tildeles så point og kan maksimum opnå 80 point. Renaulten endte med 62 point, mens firlingerne på andenpladsen måtte nøjes med 57 point. På tredjepladsen kom VW Caddy, som også er en konventionel dieseldrevet varebil. Toyota Hilux blev nummer fire, mens den elektriske kineser Aiways U5 besatte sidstepladsen.

Rækkevidden og lademuligheder trækker ned

Havde bilernes rækkevidde været længere og udbredelsen af ladestandere i landet mere fremskreden, var firlingerne nok løbet med sejren.

De tre Citroën Ë-Jumpy, Peugeot e-Expert og Opel Vivaro-e vandt sidste år den europæiske pris Van of the Year 2021. Toyota Proace Electric deltog ikke i konkurrencen dengang.

Men rækkevidden er faktisk ikke så ringe endda. Med mere end 300 km pr. opladning, hvis vejret ellers er varmt og ens køremode moderat, er bilerne brugbare i rigtig mange funktioner både hos håndværkere og som last mile-varebiler. Og dertil kommer, at ladestandere i denne tid rulles ud overalt i landet.

Firlingerne fik topkarakter af Deres udsendte. Fordi de som varebiler fungerer rigtig fint, førerpladserne er fine og up to date og ikke mindst fordi, at rækkevidden er kommet så tilpas meget op, at bilerne i praksis vil leve op til mange erhvervsvirksomheders behov. Og sidst men ikke mindst vil bilerne kunne møde skrappe myndighedskrav jævnfør regeringens aftale med sine støttepartier om miljøet i byerne.

Firlingerne fik andenpladsen

Nummer to ved Årets Varebil 2022: Citroën Ë-Jumpy, Peugeot e-Expert, Opel Vivaro-e og Toyota Proace Electric. De tre førstnævnte vandt den europæiske pris Van of the Year 2021 sidste år.

Interessante kinesere

Kinesiske biler sniger sig langsomt men sikkert ind på de europæiske markeder. Det gælder også varebilmarkedet.

Især Maxus e-Deliver 9 kan blive et interessant bekendtskab for danske varebilvognmænd. Et par Ford-folk mumlede noget om, at den da vist var rigeligt inspireret af en ældre Transit-generation. Man forstår kineserne. Hvorfor opfinde den dybe tallerken igenigen? Ford Transit er en fremragende varebil.

Maxus e-Deliver 9 har ikke tidligere været præsenteret for transportpressen, og det er måske derfor, den ikke endte i finalefeltet. Indretningen er moderne, omend plastikkvaliteten kunne være bedre, og pladsforholdene for chaufføren er trange, som det er tradition i varebilsegmentet.

Rækkevidden er opgivet til 242 km, og bilen koster fra 439.000 kroner ex. moms. En pris der nok kan afskrække varebilvognmænd fra at stå i kø efter bilen.

Nummer tre ved Årets Varebil 2021

VW Caddy, som vinderen en gedigen dieselbil.

Den anden kineser, Aiways U5 Van, endte til gengæld i finalefeltet. Her er tale om en ombygget SUV med plads til 1,5 m3 gods. Bilen er som de andre el-biler lydløs og i den testede udgave lynhurtig – fra 0-100 km/t på bare 7,8 sekunder. Rækkevidden er opgivet til 410 km, men det afhænger som sagt af vejr og kørselsmode. Pris i omegnen af 240.000 kroner ex. moms.

Om kinesiske Max e-Deliver 9

Rækkevidden er opgivet til 242 km, og bilen koster fra 439.000 kroner ex. moms. En pris der nok kan afskrække varebilvognmænd fra at stå i kø efter bilen.

Nummer fire ved Årets Varebil 2022

En bomstærk og veludstyret udgave af Toyota Hilux.

Kørselsassistenter vinder frem

Ved tidligere prøvekørsler og ved tidligere års kåringer er bilerne ofte blevet kritiseret for at mangle kørselsassistenter såsom line assist og adaptiv fartpilot. Det var ikke tilfældet for årets felt, hvoraf de fleste havde den slags udstyr monteret. Om det kun gælder særlige udstyrsversioner, skal være usagt, men ingen vognmand burde købe biler uden udstyret monteret. Og det fungerede fint, skal lige siges.

Vinderen Renault Kangoo glimrede desværre ved hverken at have fartpilot (kan fås som ekstraudstyr) eller line assist. Men derfor kan man stadig godt blive Årets Varebil 2022.

Om Årets Varebil 2022: Renault Kangoo

Vinderen Renault Kangoo glimrede desværre ved hverken at have fartpilot (kan fås som ekstraudstyr) eller line assist. Men derfor kan man stadig godt blive Årets Varebil 2022.

Nummer fem ved Årets Varebil 2022

Kinesiske og elektriske Aiways U5 er en veludstyret, velkørende og lynhurtig SUV, som er ombygget til varebil.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 10, oktober 2021