Del

Let administrationen: Lad uddannelsesstedet tage sig af medarbejdernes kurser

Lemvig Beton samarbejder med Uddannelsescenter Holstebro, som bl.a. sørger for, at alle medarbejderne bliver indkaldt til efteruddannelse og for at søge refusion. Det sparer den vestjyske vognmandsvirksomhed for timevis af administrationsbesvær.

Livet er blevet lettere for Ella Berthelsen.

I hvert fald har hun fået mere tid til resten af opgaverne på kontoret i Lemvig Beton, siden virksomheden for nogle måneder siden lavede en aftale med Uddannelsescenter Holstebro (UCH), som fremover står alt papirarbejdet omkring medarbejdernes lovpligtige efteruddannelse og kurser.

- Vi har 55 chauffører, og det er meget at holde styr på alene. Men lige nu er vi fx ved at få kørt alle førerkort og beviser til EU-efteruddannelse ind. ADR, kørekort - alt, hvad der skal fornyes, forklarer Ella Berthelsen, som derefter skal i gang med det næste trin sammen med sin kontakt fra UCH.    

- Så kommer Hanne med kursusforslag og datoer, og jeg kan spørge afdelingslederne her hos os, om det passer med de datoer. Når vi har fået styr på det, så skal jeg ikke tænke mere på det. Jeg hører ikke mere, før vores chauffører har været på kursus.

Tidsbesparelsen på kontoret i Lemvig er til at tage og føle på, og samtidig er trygheden i samarbejdet ved at indfinde sig.

- Jeg tror, jeg har brugt et par timer om ugen, altså 8-10 timer om måneden. Før kunne man måske glemme at få søgt refusioner, og så er det bare ærgerligt. Men det kører bare nu. Det kan trække lidt tænder ud i starten, og jeg forventer, at det bliver nemmere, også for vores chauffører. De kommer jo og spørger: "hvornår skal vi på kursus?" Så de bliver også tryggere, når det kommer til at køre, siger hun.

Prisen vil måske overraske nogle.

- Det koster nul kroner, siger Ella Berthelsen nærmest henkastet. Hvordan kan det lade sig gøre, når det er en betragtelig opgave, UCH nu udfører for Lemvig Beton?

- Det må du spørge Hanne om, siger hun.

Vognmanden skal tjene penge
Hanne hedder Jepsen til efternavn, og er uddannelseskonsulent på UCH. Hun forklarer, hvordan uddannelsescentret kan gøre det gratis for Lemvig Beton.

- Vi har et smart system, hvor vi lagrer alle deres certifikater. Det, der tager mange timer for Ella, tager ikke så lang tid for os, siger hun.

Den bagvedliggende idé er, at UCH så passer medarbejderne fra Lemvig Beton og andre virksomheder ind i institutionens samlede kursusplan, så puslespillet og forretningen hos UCH går op.

Samarbejdet opstod, da et par Lemvig Beton-chauffører havde været på efteruddannelse, og UCH tilbød at påtage sig administrationen af uddannelse i virksomheden. UCH har kalder det en "totalløsning", hvor uddannelsescentret blot skal have en fuldmagt fra virksomheden og samtykke fra medarbejderne til at administrere deres data. Særligt sidstnævnte forklarer, hvorfor opstartsfasen kan tage et par måneder.

- Chaufførerne skal give deres samtykke via et link, og det er måske ikke altid deres højeste prioritet at få det plads, forklarer Hanne Jepsen. Men det giver sig alt sammen.

- Jeg var forbi Ella i sidste uge, så nu har vi alle data på plads, og jeg har styr på udløb af alle chaufførernes certifikater. Så laver jeg planlægning for et år frem for Ella, og vi koordinerer så, om det fx passer for Finn Jensen at komme på kursus i uge 46.

Hanne Jepsen forklarer, at UCH tager udgangspunkt i de forskellige virksomheders behov, som kan være fx maskinstationer og entreprenørforretninger, med en bred vifte af krav til lovpligtig efteruddannelse. Fælles for dem er, at de får frigjort tid til forretningsdelen.

- Tag fx en vognmand med 8-10 chauffører. Tit og ofte er det vognmanden selv, der skal melde medarbejderne til efteruddannelse, når han er kommet hjem fra arbejde om aftenen. Vi siger: Lad os klare det, og så kan du arbejde og tjene penge, slutter hun.

Efteruddannelse: Få hjælp til planlægning, afvikling og ansøgning om penge

Du kan få omkostningsfri hjælp til administration af uddannelse gennem AMU Transport Danmark, som omfatter 18 uddannelsesinstitutioner i hele landet. Uddannelsesstederne står for planlægning af kurser, hvor der tages højde for travlhed i virksomheden og udløbsdatoen på medarbejdernes certifikater og beviser, og de sørger for at søge de relevante refusioner og tilskud.       

Læs mere hos AMU Transport Danmark, eller kontakt DTL’s uddannelseskonsulent Kurt Rinhack på kur@dtl.eu

Læs historien i DANSKE VOGNMÆND nr. 5, 2021