Del

Rundspørge: Chaufførmangel koster ordrer

Chaufførmangel koster ordrer

Hver anden vognmand, som søger chauffører, har måttet sige nej til ordrer, fordi det ikke har været muligt at finde nogen til at tage kørslen, viser rundspørge.

------------------

4. oktober 2021

Tekst og foto: Niels Møller Madsen

Der er gang i hjulene på arbejdsmarkedet. Og det i en grad, så virksomhederne ikke kan skaffe folk nok til at effektuere ordrerne. Det gælder også vognmandserhvervet.

I en rundspørge, som DANSKE VOGNMÆND har gennemført blandt DTL’s medlemmer, svarer over halvdelen af de vognmænd, som søger folk, at det er meget svært at rekruttere nye. 40 procent svarer, at det er umuligt.

Den svære rekrutteringssituation har følger for vognmændenes økonomi. Således svarer to ud af tre, at de har måttet takke nej til ordrer, fordi de ikke har kunnet skaffe folk. Næsten halvdelen har helt opgivet eller udskudt investeringer i nyt udstyr, fordi der ikke har været chauffører til at betjene det. Andre (4 ud af 10) løser udfordringen ved at købe andre vognmænd ind til at effektuere ordrerne.

Rygende travlt

Hos Universal Transport A/S i Vejle melder driftschef Jens Birkegaard, at firmaet er ligeså ramt som andre i branchen.

- Det er svært at finde chauffører med de rigtige kompetencer. Der er stadig folk derude, men de er urutinerede. Vi skal så bruge noget tid på at få dem lært op. Vi har nogle stykker, som vi kører sidemandsoplæring med. De får en mentor, så de har en at ringe til, når de har noget at spørge om. Vi bruger mere tid på den slags, end vi gjorde tidligere. De nye folk bruger også længere tid med mentorerne end før, siger han.

Universal Transport har som mange andre rygende travlt for tiden. Firmaet bruger i vid udstrækning at købe andre vognmænd ind – faste samarbejdspartnere til at køre de opgaver, som Universal Transport ikke selv har kapacitet til.

- Vores kunder har vækstet meget, og det smitter af på os. Vi har gjort meget ud af at passe dem og har så ikke gjort så meget ud af salgsarbejdet på det seneste. Det har ikke været nødvendigt, fordi vi har haft så travlt, siger Jens Birkegaard, der oplyser, at firmaet har rustet op på lærlingefronten.

- Vi har taget flere ind. Det er en god måde at sikre fødekæden fremover, så vi har nogle folk til at drive videre. Så får du også gode faglige kompetencer ind, som de lærer på skolen, siger han.

Grafikken viser konsekvenserne af manglen på chauffører. Kilde: Medlemsundersøgelse blandt DTL's medlemmer, september 2021.

Har solgt ti biler på to år

Vognmand Jesper Poulsen fra Ørum Sdr. Lyng Vognmandsforretning i Tjele har solgt 10 af sine 14 lastbiler på bare to år. Ene og alene fordi han ikke har kunnet skaffe kvalificeret arbejdskraft til at køre de ti biler. For der er travlt i virksomheden. Ordrebogen er fyldt til randen.

- Vi kører dag og nat og weekender. Selv kører jeg nu på fuld tid, hvor jeg før havde tid til at sidde hjemme på kontoret, fortæller han, der har ”ekstremt” svært ved at skaffe folk.

- Vi må nok erkende, at de ledige, der er tilbage, ikke har noget at lave af en grund. De, som jeg har haft til samtale, har så urealistiske krav til jobbet, at det ikke er til at arbejde med, siger han.

- De er simpelt hen ikke gode nok. De ved ikke, hvad chaufførarbejdet går ud på. De er desværre ikke lønnen værd, siger han og fastslår, at skulle han miste nok en chauffør, så sælger han en bil til.

Omvendt, skulle der vise sig en dygtig chauffør, er han heller ikke bleg for at købe en ny bil til ham.

Vognmandsforretningen er i dag skåret ind til entreprenørkørsel med betonelementer, men indtil for to år siden kørte man med alt mellem himmel og jord inklusive eksportkørsel.

De er simpelt hen ikke gode nok. De ved ikke, hvad chaufførarbejdet går ud på. De er desværre ikke lønnen værd.

- Kunne jeg skaffe de rigtige folk, ville jeg uden problemer købe biler og skaffe kørsel til dem, men sådan er det desværre ikke, siger han.

Jesper Poulsen har også forsøgt sig med at lære nye chauffører op. Men det har ikke været nogen succes.

- Én lærling blev fyret, hvor jeg efterfølgende fik problemer med 3F og måtte betale erstatning. To stoppede efter gensidig aftale, for det fungerede slet ikke. Den sidste gennemgik med nød og næppe uddannelsen til chauffør, og han er ikke længere ansat hos os. Igen må jeg sige, at de unge har helt urealistiske forventninger til, hvordan arbejdet som chauffører.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 10, oktober 2021